free web site maker

Rovarok és rágcsálók

Csótány

(Blattidae)

Erősen lapított testű, ovális körvonalú rovarok. Testalkatuk alkalmas arra, hogy nappal szűk hézagokba, rejtekhelyekre húzódjanak. Leginkább a meleg,  25-30°C hőmérsékletű helyeket kedvelik. Fénykerülő életmódot folytatnak.  A nedves közeget kedvelik. Hazánkban a csótány két fajtája fordul elő nagyobb számban, a közismert német csótány (blattela germanica) és ritkábban a konyhai csótány (blatta orientalis). Népies neve: svábbogár.

Hangya

(Formicidae)

Kis termetű rovar. Elterjedt faja:a fáraóhangya (Monomorium pharaonis)  A meleg helyet kedveli. Társas életűek, kisebb-nagyobb családokban, kolóniákban, ún. bolyokban élnek. A hímek és a nőstények szárnyasok, a dolgozók és a katonák tökéletlen ivarszervű nőstények, szárnyatlanok. Fullánkjuk, vagy a potroh végén hangyasav termelő mirigyük van. Rejtett életmódot folytatnak. A fedett helyeken található hangyák mindig a dolgozók.

Darázs

(Vespidae)

A darazsak nagytermetű, hártyás szárnyú rovarok, Testük fekete-sárga csíkos rajzolatú és a méhekkel ellentétben csak gyengén szőrös. A fullánkját nem csak más rovarok testéből, hanem az emlősök és az ember bőréből is sérülés nélkül vissza tudja rántani. Ingerlékenyek, fullánkjukat főleg veszély esetén, de gyakran nemcsak végszükségben használják. A fészküket padláson, ablaktokokban, föld alatt alakítják ki..

Bolha

(Pulex irritans)

Fényes testű, sötétvöröses vagy gesztenyebarna, lapos, szárnyatlan rovar. Fénykerülő életmódot folytat. Elterjedése leginkább a háziállatok révén történik. Magyarországon kb. 50 bolhafaj fordul elő. Többnyire egy-egy állat vérével táplálkoznak, Teste a vérszíváshoz alkalmazkodott, szőrzete hátrafelé irányul, kiálló részek nincsenek rajta, tehát alakja igen alkalmas a szőrben, ruházatban való gyors előrehaladásra és tartózkodásra.

Poloska

(Cimex lectularius)

4-8 mm hosszú, rozsdabarnaszínű, szárnyatlan, szipókás rovar. Lábain karmok és tapadókorongok találhatók. Jellegzetes szagú váladékot termelő bűzmirigye van. Fénykerülő és vándorló életmódot folytat. Búvóhelye:falrésekben, ágyrepedésekben van. Aránylag szapora, egy poloska ivadékainak száma egy év alatt kb. 4000 lehet. Az ágyi poloska emberi vérrel táplálkozik, azonban ha sokáig éhezik más emlősök vérét is szívhatja..

Pók

(Araneae)

Lakásban, pincében, garázsban, lépcsőházban, esetleg a lakóház külső falfelületén fordulhatnak elő. Jelenlétükre az általuk készített leheletfinom pókhálók hívják fel a figyelmet. A selymet felhasználják közlekedésre, fészekkészítésre és az áldozat becsomagolására, Méretük változó, hazánkban általában az 1-20 mm. nagyságú fajok fordulnak elő. Négy pár lábuk és 6-8 szemük van.. A hazai pólok csípése nem mérgező.

Légy

(Musca domestica)

Vaskos, zömök felépítésű. A meleget, napsütést kedveli. Jellegzetes alakja és életmódja miatt elég könnyen felismerhető. Szerepe közegészségügyi szempontból kiemelt, mivel az egyéb élelmiszer látogatókhoz képest a legtöbb helyen,  legnagyobb számban előforduló rovar. A lábain levő karmok, tapadókorongok és ragadós szőrök teszik lehetővé, hogy az ablaküvegen, sőt a mennyezeten is kiválóan tud mászni.

Házi tücsök

(Acheta domesticus)

10-22 mm. hosszú, sárgásbarna színű rovar. A mezei tücsöknél kisebb, gyengébb termetű és világosabb sárgásbarna rajzolatú. Konyhákban és lakásokban is előfordulhat, de a régi kőépületekben gyakrabban telepszik meg. A házi tücsöknek a legkedvezőbb hőmérséklet a 30-31 °C, ennek megfelelően inkább kazánházakban, szeméttelepeken, laborokban, üvegházakban, pékségekben fordul elő. Éjszakai ciripelése igen jellemző..

Ezüstös pikkelyke

(Lepisma saccharina)

Hosszúsága 7–10 milliméter. Jellegzetes a három hosszú potrohfüggeléke és ezüstös csillogása. Ezt a csillogást a testét borító apró pikkelyektől kapja. Szürkületben, éjjel tevékenykedik. A viszonylag magas páratartalmat kedveli. Gyorsan fut, de ugrani nem tud. Fatörzseken, mohán, sziklákon, régi épületekben, lakások mellékhelyiségeiben gyakori.  Akár egy évet is kibír élelem nélkül.

Szúnyog

(Culicidae)

A szúnyogok hossza 8 milliméter. E rovarok magányosak, bár sokszor nagy csapatban jelennek meg. A látásuk nem túl jó, de a szaglásuk és a hőérzékelésük rendkívül kifinomult. A csípés során a nőstény szúnyogok – mivel a hímek nem szívnak vért – szúró szájszervükkel hatolnak a bőrbe. Ez a mi méreteinkhez képest olyan apró, vékony és hegyes szerv, hogy a szúrást magát sem a vérszívás közben, sem később nem érezzük.

Egér

(Mus musculus)

A házi egér, valamint a mezei egér és a házi egér kereszteződéséből származó güzüegér (Mus musculus spicilegus) az ember közvetlen környezetében tartózkodik. A házi egér 8-10 cm hosszú, sárgásszürkés-fekete, a farka testhosszával
megegyező. A güzüegér 6-8 cm. hosszú, palaszürke, hasa és lábai fehérek, farka a testhosszánál rövidebb. Éjjel tevékenykedik, zajra igen érzékeny. 

Patkány

(Rattus)

A házi patkány (Rattus rattus) 130-200 mm hosszú, barnásfekete és sötétszürke hasú. Fülei hosszúak, farka a testénél hosszabb, szőre selymes fényű. A vándor patkány (Rattus norvegicus) 180-250 mm hosszú,  szürkésbarna, szürkésfehér hasú. Füle rövid, farka testhosszánál rövidebb, szőre gyakran szennyezett. A vándorpatkány rendkívül szapora, optimális körülmények között egy patkánypárnak évente 400-800 utóda is lehet.

Megosztás a közösségi médián